Toimijat tutuksi!

Esittelyssä Aapo Repo, Pauliina Hintsanen ja Kulttuuriyhdistys Korppi

Esittelemme Kulttuurin unelmavuoden aikana paikallisia kulttuurin ja taiteen ammattilaisia. Ensimmäisenä vuorossa on kolme kulttuuritupsahdusten toteuttajaa: Nukketeatteri Reaktori ja Aapo Repo, Pauliina Hintsanen ja Laulumo sekä Kulttuuriyhdistys Korppi

Nukketeatteri Reaktorin taustalla toimii monipuolinen nukketaiteilija ja näyttelijä Aapo Repo. Reaktorin tarjontaan kuuluu koko nukketeatterin taianomainen ja mielikuvituksellinen maailma. Revon erikoisosaamista ovat marionetit ja bunranuket. Vuosien aikana Repo on tuottanut useita nukketeatteriesityksiä niin lapsille kuin aikuisille. Mikkelin lisäksi niitä on nähty ympäri maailmaa. Aapo Repo on toiminut muun muassa Etelä-Savon taidetoimikunnassa, läänintaiteilijana ja hänet on palkittu Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla vuonna 2018.

Kulttuuritupsahduksissa nähdään Omanlainen peilikuva-esitys, joka on koettavissa Mikkelin keskustan alueella, eri paikoissa eri aikaan useamman kerran. Repo kuvaa esitystä näin: – Tupsahdus on performatiivinen installaatio. Suurikokoinen marionetti ristikoineen pystytetään julkiseen tilaan. Ihmiset pääsevät kokeilemaan nukkea, liikuttelemaan ja reflektoimaan omia ajatuksiaan sen kautta.

 

Pauliina Hintsanen on pitkän linjan tekijä ja monelle mikkeliläiselle tuttu ääni. Hänen lauluaan on saatu kuulla monessa eri yhteydessä, sillä Pauliina on tuttu monilta eri keikkalavoilta. Keikkailun lisäksi hän on alkanut pyörittämään Laulumo nimistä yritystä, joka laulattaa muita karaoken keinoin. Tämän lisäksi Pauliina on mukana monessa, viimeisimpänä Lastenkulttuurikeskus Vekkulan toiminnassa tuottamassa erilaisia musiikillisia nukketeatteriesityksiä ja työpajoja.

Pauliinan ja Laulumon tuottama kulttuuritupsahdus on Senioireiden hahmokaraoke, jossa on lupa höpsötellä ja heittäytyä. Pajoissa heittäydytään musiikin maailmaan ja samalla luodaan itselle hahmoja, jotka myös ohjaavat laulamista: supersankari-teeman mukaan pukeudutaan omaan voimahahmoon ja lauletaan omia voima biisejä. Laulamisen voimaa Pauliina kuvailee näin:

– Laulaminen on hyvin monipuolinen harrastus, johon ei tarvita erityisiä harrastusvälineitä. Se on taiteellinen ja kulttuurinen voimavara, joka asuu meissä kaikissa. Sille pitää antaa vain mahdollisuus tulla esiin jokaisen omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Kulttuuriyhdistys Korppi on Etelä-Savosta käsin toimiva yhdistys, jonka taustavaikuttajina on taiteen ja kulttuurin tekemisen ammattilaisia.

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia itsenäisenä ja riippumattomana kulttuuriyhdistyksenä, joka pyrkii edistämään taiteen, kansanperinteen ja käsin tehtävien taidetöiden tunnetuksi tekemistä ja vaalimista, sekä kehittämään jäsentensä taiteellista osaamista. Yhdistyksen kohderyhmänä ovat etupäässä taiteentekijät ja aktiiviset kulttuurinharrastajat, mutta he tekevät myös yleisötyötä. Viimeisimpänä he ovat olleet mukana järjestämässä Ristiinan Rock Art Daytä Kirjakajuutta-ohjelmalla.

Kulttuuriyhdistys Korpin kulttuuritupsahdus on koko perheen keskiaikahahmotyöpaja. Pajan tavoitteena on tutustua paikalliseen historiaan ja siitä inspiroituneena luonnostella ja kehittää oma keskiaikainen hahmo, jonka roolissa voi tulla esimerkiksi keskiaikatapahtumaan. Pajalaisella voi olla jo mielessään ajatus omasta hahmosta, jota työstetään eteenpäin, mutta pajaan voi tulla myös ilman pohjaideaa. Lisätietoja pajasta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Kulttuuriyhdistys Korpin nettisivuilta.