Viikon 18 kulttuurivinkit

Hyvää alkanutta viikkoa ja toukokuuta! Kevään viimeinen kuukausi alkoi hiukan koleissa merkeissä mutta kesää kohti mennään, hitaasti mutta varmasti. Toukokuu on saanut suomalaisen nimensä toukotöistä. Toukotöihin kuuluvat viljapellon kyntäminen ja kylväminen. Näiden kesän alun töiden onnistuminen oli ensiarvoisen tärkeää koko tulevan kesän työmäärän ja tulevan sadon kannalta.

Tämän viikon kulttuurivinkeissä on aimoannos taidetta ja tapahtumia:

Kulttuurin näyteikkunoihin lääninhallituksen lasikoihin rakentuu tänään kaksi uutta näyttelyä. Kaupungintalon puoleisessa lasikossa nähdään viikon ajan Irja Kallio-Korpelan ja Ritva Montosen Intohimona kuvataide -näyttely. Kävelykadun puoleiseen lasikkoon rakentuu taiteilija Mari Saravon Ihmisen aika herätä -näyttely, joka on nähtävissä 15.5. saakka. Lasikoiden lisäksi näyttely levittäytyy eri puolille Mikkeliä ja siihen voi törmätä yllättävissäkin paikoissa ja tilanteissa. Lisätietoja ja muut paikat löytyvät http://www.marisaravo.fi/tapahtumat/ihmisen-aika-herata/

*****

Mikkelin taidemuseossa nähdään tiistaina 3.5. Toukka-akka: monologi ja kirjailijan sana -esitys. Klo 17.30 alkava esitys sisältyy museon pääsylipun hintaan. Toukka-akka -esitys on syntynyt kirjailija Selja Ahavan ja näyttelijä Petriikka Pohjanheimon yhteistyönä. Petriikka Pohjanheimon esittämä monologi pohjaa Selja Ahavan kirjaan Nainen joka rakasti hyönteisiä.

*****

Tiistaina GalleriArin vinttigalleriaan avautuu Art up yhteistaidenäyttely, jossa nähdään jopa 19 eri taiteilijan teoksia! Avajaisia vietetään 3.5. klo 17 alkaen ja sen jälkeen näyttely on nähtävillä 31.5. saakka. Näyttely on osa Kulttuurin unelmavuoden kulttuuritupsahduksia.

*****

Niin ikään tiistaina Mikkelin teatterin Teatteriklubilla starttaa Kielletyt! -klubit klo 18. Ensimmäisenä vuorossa on Kielletty! kirjallisuusklubi, jossa vieraaksi saapuu kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme. Hän kertoo, miksi Jaakko Juteinin filosofinen pääteos tuomittiin julkisesti poltettavaksi Viipurin torilla. Hurme pohtii puheenvuorossaan myös August Ahlqvistin kritiikkiä Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, Minna Canthin näytelmistä noussutta kohua sekä Elias Lönnrotin keräämää eroottista aineistoa, jota ei kelpuutettu Kalevalaan. Kielletty! klubit ovat Mikkelin kesäyliopisto tuottamia kriittisen ajattelun ja medialukutaitojen vahvistamiseen tähtääviä tapahtumia. Tapahtumakokonaisuus sisältää Vaihtoehtoiset totuudet luentosarjan ja kolme erilaista Kielletty! klubia, jossa käsitellään kulttuurin keinoin eri aikoina eri syistä sensuroituja lauluja ja kirjallisuutta. Klubit ja luentosarja ovat maksuttomia.

*****

Lauantaina 7.5. keskustan valtaa Mikkelin nuorisopalveluiden ja kulttuuripalveluiden järjestämä nuorisofestivaali Mikkeli On Air.

Päivän aikana järjestetään erilaisia työpajoja klo 12–17. Nuorilla on mahdollista kokeilla erilaisia aktiviteettejä ammattilaisten johdolla. Tarjolla on mm. katukorista, skeittaamista, tai chitä, graffitia, rap-musiikkia, käsityötä, jonglöörausta ja festaridokkaria.

Tapahtumapaikkana toimii Maaherrankatu, Stellan Tähtitori ja Kirkkopuisto. Lava-ohjelma Stellassa alkaa klo 17. Lavalla nähdään erilaisia esiintymisiä sekä livelähetys Tampereelta, jossa saamme seurata erilaisten nuorisoryhmien esityksiä eripuolelta Suomea. Esitykset on poimittu Nuori Kulttuuri On Air-videokatselmuksesta, joka toteutettiin 1.-18.2.2022.

Mikkeli On Air festivaalin kruunaa yksi maamme ykkösartisteista Costee, joka esiintyy klo 21-22 Stellan Tähtitorin lavalla. Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille nuorille ja tapahtuma on täysin päihteetön.