Viikon 44 kultuurivinkit

Marraskuun ensimmäiset kulttuurivinkit sisältävät kirjallisuutta, kulttuurihistoriaa, taidetta ja loruilua sekä kansainvälistä meininkiä!  

Tällä viikolla alkaa marraskuu! Kuun nimelle “marras-” on annettu useita selityksiä. Sana on viitannut kuolleisiin ja henkiin, mutta myös siihen, että kuussa kasvit ja maa tulevat “martaiksi” eli kuolevat kylmyyden vuoksi. 

Kulttuurivinkkimme:

Ti 1.11. Miun Juuret-kahvilassa voi hetkeksi asettautua Tuulevi Aschanin ripustamaan lukukeinuun. Valitse eteläsavolaisten kirjailijoiden ja runoilijoiden kirjoista mitä haluat kuunnella, asetu mukavasti ja sulje silmät. Tuulevi lukee sinulle ääneen. Lukemista voi tulla kuuntelemaan myös kahvilan sohvalle. Lukukeinu on paikalla kahvilassa klo 17-19. Vapaa pääsy.  

*****

Kirjastolla on parhaillaan esillä taiteilija Terhi Kastehelmen Hauskoja hetkiä haali, niitä aina vaali -näyttely. Terhin kivimaailma eli keijut, peikot, kivikasvot, enkelit ja eläimet tupsahtavat pääkirjaston lasten ja aikuisten osastoille yllättäviin paikkoihin. Kaikilla on jokin ilahduttava riimittelyviesti. Taiteilija itse on paikan päällä tiistaina 1.11. klo 14-17 tarinoimassa ja riimittelemässä. Vapaa pääsy.  

*****

To 3.11. klo 12-16 Stellan tähtitorilla juhlistetaan International Mikkeli Dayn 10-vuotista taivalta! Ohjelmassa on tanssi- ja musiikkiesityksiä, puheenvuoroja kansainvälisyydestä sekä kansallispukuja ja kulttuuriasuja eri maista. Tähtivieraana on yrittäjä, hotellinjohtaja, vangitseva tarinankertoja Saimi Hoyer. Tilaisuudessa julkistetaan Kansainvälinen mikkeliläinen 2022. Myös Kulttuurin unelmavuosi on paikan päällä! Tule kokeilemaan blackout poetrya ständillemme!  

*****

To klo 18-20 Domin yläkerrassa järjestetään Hurmeen kirjallisuusilta. Illan aikana kirjailija ja teatterintekijä Juha Hurme puhuu suomenruotsalaisen kirjailijan Runar Schildtin merkityksestä 1900-luvun alun kirjailijana. Kirjallisuusilta on tarkoitettu kaikille lukemisesta ja kirjallisuudesta kiinnostuneille. Tapahtuman järjestää Mikkelin Kesäyliopisto. Vapaa pääsy. 

*****

Viikonloppuna Ristiinassa ja Anttolassa on tarjolla opastuksia Helena Partasen ja Elsi Heimonen-Kerkelän johdolla. La 5.11. Kristiinasta Ristiinaksi kävelyopastus, kokoontuminen klo 13 Brahelinnan raunioilla.  Opastuksen lopuksi tutustutaan Everstin virkataloon (sotakoulu).  Su 6.11. Lotjapitäjä Anttola -kävelyopastus, kokoontuminen klo 12.45 Seurojentalo Koivula. Aluksi Anttolan Maa- ja kotitalousseuran kahvitarjoilu, kierros alkaa klo 13.  Kierrosten kesto n. 1,5 h. Vapaa pääsy!